Panzanella, een heerlijk (vegetarisch) recept van Jamie Oliver

Een heerlijk (vegetarisch) recept uit het kookboek van Jamie Oliver (Jamie’s Italië). Geschikt voor een warme zomeravond. Het recept is wel bewerkelijk, maar het resultaat mag er zeker zijn. Panzanella is een traditionele Toscaanse broodsalade die bedoeld is om restjes oud brood op te maken. Mocht je naast de salade een stukje vlees willen eten, dan is kip een goede combinatie. Het recept is voor 6 personen. Je kunt het ruim van tevoren klaarmaken.

Panzanella-salade van toscaans brood, tomaat en paprika

Ingrediënten (6 personen)
2 rode paprika’s
2 gele paprika’s
600 gr oud brood, bij voorkeur ciabatta
1 kg rijpe (gemengde) tomaten
6 gezouten ansjovisvisjes 12 ansjovisfilets in olijfolie
Een handvol kleine kappertjes, gespoeld
1 rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
1 selderijhart ( van 5 selderijstengels (bovenste gedeelte)
flinke handvol verse basilicum

Dressing:
2 eetlepels rode wijnazijn
10 eetlepels extra vergine olijfolie
1 klein teentje knoflook
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Leg de paprika’s onder een gril en draai ze halverwege met een tang om, zodat ze aan beide kanten zwart worden. Haal ze dan uit de oven en stop ze in een plastic zak. Laat de paprika’s 20 minuten in hun eigen hitte stomen- dan laten de velletjes vanzelf af. Snijd de paprika’s in stukken en doe deze in een grote kom.
Scheur het brood in vrij grove stukken en leg deze ongeveer 30 minuten in de uitgeschakelde, maar nog steeds warme oven.

Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in een vergiet. Zet de vergiet bovenop een kommetje en bestrooi de tomaten met zeezout. Laat de tomaten zeker 20 minuten uitlekken boven het kommetje en druk ze regelmatig even aan. Bewaar het vocht!

Neem de kom met de paprika’s en doe hier de tomaten en de basilicumblaadjes in stukjes erbij.

Meng een dressing van het opgevangen tomatenvocht met de azijn en de olijfolie. Voeg hier de kappertjes en het uitgeperste knoflookteentje aan toe en breng op smaak met zout en peper. Deze dressing moet behoorlijk zuur van smaak zijn!

Giet de dressing over het brood en de groenten en meng het goed. Leg de ansjovis er bovenop en strooi eventueel extra basilicumblaadjes erover. Besprenkel met wat olijfolie. Laat de dressing minimaal 15 minuten intrekken en geniet van je panzanella!