Wat is Streefgewicht?

Home ยป Wat is Streefgewicht?

Wat is streefgewicht? Simpel gezegd, dit is een individueel gewichtsdoel dat iedereen kan kiezen tijdens hun gewichtsverliesreis. Het is cruciaal om een realistisch streefgewicht te kiezen dat aansluit bij je huidige gewicht en lengte.

Hoe Bepaal Je Jouw Streefgewicht?

Het berekenen van je streefgewicht begint met het wegen van jezelf. Je streefgewicht is namelijk gebaseerd op je huidige gewicht. Overweeg hoeveel je in de toekomst wilt wegen. Zoals gezegd, kan een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht al leiden tot gezondheidsvoordelen en kan het bijdragen aan een gevoel van algehele fitheid.

BMI Calculator

Bereken je streefgewicht met behulp van de ideale BMI

Je ideale streefgewicht kan het beste worden bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Een gezonde BMI-waarde ligt tussen de 18,5 en 25.

De formule voor je BMI is: Gewicht (G) gedeeld door het kwadraat van je lengte (LL). Om je ideale gewicht te berekenen, gebruik je de volgende formule: G = BMI(L*L).

Hiermee kun je drie stappen ondernemen:

  1. Je gewicht bepalen met een BMI van 22.
  2. Je streefgewicht bepalen met de ondergrens van een BMI van 18,5.
  3. Je streefgewicht bepalen met de bovengrens van een BMI van 25.

Laten we een voorbeeld nemen: Bart is een 30-jarige man die 1,8 m lang is.

  • Zijn gewicht met een BMI van 22 = 22 * (1,8*1,8) = 71 kg.
  • De ondergrens van zijn streefgewicht met een BMI van 18,5 = 18,5 * (1,8*1,8) = 60 kg.
  • De bovengrens van zijn streefgewicht met een BMI van 25 = 25 * (1,8*1,8) = 81 kg.
Wat is streefgewicht Keto diet

Koolhydraatarm dieet

Realistisch Streefgewicht Vaststellen bij Afvallen

Als je bijvoorbeeld nu 80 kilo weegt, kun je al gezondheidswinst behalen door 4 tot 8 kilo af te vallen. Hierdoor ligt je gewicht tussen de 72 en 76 kilo. Je streefgewicht hoeft niet extreem veel lager te liggen dan je huidige gewicht; elke kleine vermindering helpt.

Wat is het Aanbevolen Tempo om je gewicht te Bereiken?

Wanneer je gewicht je doel is, moet je letten op je voedingskeuzes en activiteitsniveau. Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen en meer te bewegen. Een aanbevolen gewichtsverlies tempo is ongeveer 0,5 kg per week. Je hebt misschien de neiging om sneller naar je streefgewicht te willen gaan, maar het is aan te raden om het pad naar een gezond voedingspatroon geleidelijk aan te nemen. Dit gebeurt het best in beheersbare, kleine stappen. Het behouden van dit tempo vergroot de kans dat je je streefgewicht bereikt en behoudt op de lange termijn.

Als je doel is om af te vallen, dan zijn een gebalanceerd dieet en regelmatige fysieke activiteit essentieel. Ons advies is om te mikken op een gestage afname van ongeveer 0,5 kg per week. Je zou misschien de neiging hebben om sneller gewicht te willen verliezen, maar het is doeltreffender om een gezond eetpatroon te adopteren door middel van kleine, haalbare stappen. Dit bevordert de kans op succes op de lange termijn.

Hulp bij Afvallen

Het is niet altijd raadzaam om zelfstandig te beginnen met afvallen. Ontdek wanneer je beter de hulp van een arts kunt inroepen voor de juiste begeleiding. Vervolgens kun je met deze begeleiding werken naar jouw streefgewicht.

De Stappen bij het Afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:

  1. Begin met gezond afvallen
  2. Gezond afvallen, hoe doe je dat?
  3. Hoe blijf je op gewicht?

Met deze gids hopen we dat je nu beter begrijpt wat streefgewicht is, en hoe je het op een gezonde en realistische manier kunt bereiken. Gezond gewichtsverlies is een reis, geen sprint, dus neem de tijd om de juiste doelen te stellen en jezelf op de juiste manier te ondersteunen tijdens je reis.