Dit zijn de gezondheidseffecten van vezels

Neem je veel voedingsvezels, dan heb je een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook zorgt het voor een lager risico op vroeg overlijden. Dit concludeert een recent onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de World Health Organization (WHO).

Professor Jim Mann en collega’s van de Universiteit van Otago, Nieuw-Zeeland, voerden een systematisch review en meta-analyse uit. In systematische reviews en meta-analyses analyseer je meerdere onderzoeken. Dergelijke onderzoeken geven een sterke bewijskracht voor een verband tussen voeding en gezondheid. Lees meer over voedingswetenschap.

Wat zegt het onderzoek?

De belangrijkste bevindingen waren:

  • Mensen met de hoogste vezelinname hadden een 15-30% lager risico op vroegtijdig overlijden en het krijgen van hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes type 2 en darmkanker in vergelijking tot mensen met de laagste vezelinname.
  • Mensen die veel vezels binnenkregen hadden een lager gewicht en een betere bloeddruk en totaal cholesterol dan mensen die weinig vezels namen. Lees verder…