7 goede redenen om havermout te eten

Havermout is lekker, makkelijk en supergezond. Zeven redenen om havermout regelmatig op je menu te zetten.
Sinds het succes van het boek de Voedselzandloper en de aandacht voor superfoods is havermout populairder dan ooit. Bij het ontbijt als pap of in een smoothie, tussendoor als koekjes of cupcakes: veelzijdig is deze graansoort in ieder geval. Maar havermout is ook lekker, goedkoop en gezond. Zeven redenen om regelmatig havermout te eten.

1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte

In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd. Lees verder…