20 feiten over voeding die iedereen zou moeten weten

Bij discussies over voeding is het niet vanzelfsprekend dat het gezonde verstand zegeviert. Er worden talloze mythes en misvattingen verspreid – ook door zogenaamde experts. Hieronder vind je 20 voedingsfeiten die iedereen met gezond verstand zou moeten kennen – maar dat is dus niet het geval.

1. Industriële transvetten zijn ongeschikt voor menselijke consumptie
Transvetten zijn ongezond. De productie ervan gaat gepaard met hoge druk, hitte en waterstofgas met een metaalkatalysator. Dit proces zorgt ervoor dat vloeibare plantaardige olie vast wordt bij kamertemperatuur. Het spreekt voor zich dat transvetten niet alleen vies zijn, maar ook ongezond, zoals uit onderzoek blijkt. Transvetten hangen samen met een drastische toename van het risico op hartziektes (1, 2). Gelukkig heeft de Amerikaanse Voedselautoriteit (de FDA) transvetten vanaf 18 juni 2018 verboden, hoewel de etenswaren die voor die datum geproduceerd zijn nog tot 2020 – in sommige gevallen zelfs 2021 – mogen worden verkocht (3). In Nederland is er geen verbod op industrieel transvetzuur in voeding, maar er wordt wel al veel langer niet meer zoveel van gebruikt in bewerkte voeding als vroeger. Voeding met minder dan 0,5 gram transvetten per portie mag overigens ook in Amerika nog worden verkocht als vrij van transvetten (4).

2. Je hoeft niet elke 2 à 3 uur te eten
Sommige mensen denken dat het helpt om af te vallen als je vaker kleinere porties verdeeld over de dag eet. Er zijn echter studies die suggereren dat de grootte en frequentie van je maaltijden op zich geen invloed hebben op de vetverbranding of het gewicht (5, 6). Lees verder…